Druk loopt op door corona patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei

ZGV-Ede
ZGV-Ede
Foto: Barneveld.nieuws.nl

EDE – De landelijke spreiding van coronapatiënten moet, een week nadat het is afgeschaald, weer worden opgestart. 

Daar vragen de ziekenhuizen in Ede en in Tiel om, nu de besmettingen weer toenemen. “We doen een beroep op die solidariteit.”

Was het aantal coronapatiënten tot anderhalve week geleden nog behapbaar, sinds vorige week loopt de druk weer zo op dat het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei weer patiënten moet overplaatsen naar andere ziekenhuizen in de regio. “We hebben een ‘seizoenafdeling’, voor COVID-19 en voor grieppatiënten. Maar daar liggen nu al acht coronapatiënten op de verpleegafdeling en drie op de IC. De seizoenafdeling is dus nu al vol met covidpatiënten”, stelt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Ziekenhuis Gelderse Vallei vraagt andere ziekenhuizen daarom op om weer patiënten uit deze regio over te nemen. Binnen de eigen zorgregio, waar onder meer Nijmegen, Arnhem en Doetinchem onder vallen, gebeurde dat vorige week alweer. “Maar die landelijke spreiding moet ook weer op gang komen. Het is niet in alle regio’s zo druk en het idee is juist dat we de pijn eerlijk verdelen. Dat zag je in de andere golven ook en toen hebben wij ook patiënten uit andere regio’s overgenomen. Wij doen weer een beroep op die solidariteit: nu hebben wij het nodig.”

Mensen die zich niet hebben laten vaccineren raken makkelijker besmet. Dat merken bijvoorbeeld ook de ziekenhuizen in Harderwijk en Tiel. We hebben met name ongevaccineerden, maar ook een aantal gevaccineerden. Het is gewoon druk, met alle extra zorg die je wil doen, met veel toeloop op de Spoedeisende Hulp, met uitval van personeel”, zegt een woordvoerder van ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Dat ziekenhuis steunt daarom de oproep van Gelderse Vallei voor meer landelijke spreiding.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is juist vorige week gestopt met het spreiden van patiënten over de ziekenhuizen, omdat dat niet meer nodig was.

De gewone zorg, waar ook nog veel uitgestelde behandelingen bij zitten, gaat grotendeels nog wel door. Wel heeft het Radboudumc in Nijmegen deze maandag meerdere operaties moeten afzeggen. Volgens internist-infectioloog Chantal Bleeker ligt dat, naast de extra coronapatiënten, ook aan het hoge ziekteverzuim onder personeel.

“De gebruikelijke zorg loopt hier nog gewoon door, maar het is een kwestie van tijd voordat wij ook dat moeten afschalen, als de besmettingen nog verder oplopen”, zegt ook een woordvoerder van Rijnstate in Arnhem.

Bron Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen