Regionale OV-tarieven Gelderland en OV-vangnet 2022 geindexeerd

Foto:

Gedeputeerde Staten hebben de tarieven voor het regionaal openbaar vervoer  vastgesteld.

Het basistarief en de kilometerprijzen (OV-chipkaart) worden per 1 januari verhoogd met de landelijke tarievenindex (LTI). Voor het regionale openbaar vervoer is dit 2,12%. Voor de trein tussen Ede-Wageningen en Amersfoort (Valleilijn) geldt een andere index (1,8%). Dit is in overeenstemming met het contract voor deze noodconcessie.

OV-vangnet en haltetaxiRRReis

De prijs van OV-vangnet wordt ook per 1 januari 2022 verhoogd met het landelijke LTI-tarief.   Vanaf 3 april 2022 zal haltetaxiRRReis het OV-vangnet vervangen. En daarvoor is een ander tarief afgesproken, waarmee haltetaxiRRReis voor de reiziger minder kost dan het OV-vangnet. Het opstaptarief van haltetaxiRRReis is 2,02 euro en kilometertarief van 0,36 eurocent. Dat is tweemaal het gemiddelde reguliere openbaar vervoertarief voor de bus. De ritprijs van haltetaxiRRReis is gebaseerd op de snelste route in plaats van een vaste (bus)lijn. De snelste route betekent dat de rit meestal goedkoper is dan tweemaal de OV-prijs.

Advies reizigersvereniging
De vervoerbedrijven Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes (Arnhem Nijmegen), Connexxion (Valleilijn) en Keolis (Noodconcessie IJssel-Vecht) hebben vaststellingsverzoeken ingediend voor de regionale openbaarvervoer-tarieven 2022. Ook voor het OV-vangnet en haltetaxiRRReis zijn  deze verzoeken ingediend. De aanvragen van de vervoerders zijn voorzien van een ROCOV-advies. ROCOV heeft geadviseerd niet te indexeren en met tariefacties reizigers terug te winnen. Dit advies nemen GS niet over. De kosten voor vervoerders zijn gestegen. Ook geven vervoerders in 2022 een vervolg aan kortingsacties en starten een proef met nieuwe abonnementsvormen , die inspelen op hybride werken. De prijswijziging gaan per 1 januari 2021 in met uitzondering van abonnementen Altijd Vrij en RRReis Traject Vrij. Deze worden per 1 juli aangepast.

Communicatie naar de reizigers
De vervoerders verwerken de prijswijzigingen en informeren de reizigers via de gebruikelijke kanalen zoals de reisapps.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen