Het Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers uit Gelderland

Foto: Annelies van der Vegt

20 januari 2023 – Het Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers uit Gelderland voor jubileumeditie Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen uit Gelderland die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag.

Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.  Zo wist in 2021 Adam Akopian uit Apeldoorn met zijn pianospel de titel in de wacht te slepen en in 2019 blokfluitist Christiaan Blom uit Waardenburg. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via concertgebouw.nl/concours.

 Muziekliefhebbers uit Gelderland

Traditiegetrouw kan het Koninklijk Concertgebouw Concours rekenen op deelnemers uit Gelderland. Zo waren bij eerdere edities jonge pianisten uit onder meer Renkum, Rossum, Rheden en Arnhem en jeugdige violisten uit o.a. Barchem en Wageningen van de partij. Ook deden kinderen uit bijvoorbeeld Zutphen, Ermelo en ’t Harde mee met hun blaasinstrument. Net als jonge zangers, onder meer uit Heelsum en Emst

Details over Het Koninklijk Concertgebouw Concours, editie 2023

Zingen en muziek maken is leuk

Iedereen die tussen de 9 en 14 jaar oud is en wil meedoen, stuurt vóór 18 april een YouTube-filmpje in van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. Op 20 mei is de workshopdag en zien 100 deelnemers elkaar in levende lijve. De kinderen krijgen een kijkje achter de schermen van Het Concertgebouw, ontmoeten bekende musici, gaan zelf op eigen niveau aan de slag en staan ook op het podium.

 Nieuw: Aanmoedigingsprijs

De jury reikt dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uit aan een pril, muzikaal talent dat een bijzondere, muzikale ontwikkeling doormaakt en wordt gezien als belofte voor de toekomst. De winnaar krijgt een workshop van een topmusicus, bedoeld om het plezier van muziek maken verder aan te wakkeren en de winnaar te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

 Finaletraject

Muzikale uitblinkers die al wat verder zijn, maken kans op deelname aan het finaletraject dat bestaat uit een masterclass, een halve finale en een hele finale. Alle deelnemers aan het concours worden uitgenodigd om hun medekandidaten aan te moedigen tijdens de finale op 25 juni. De uiteindelijke winnaar ontvangt € 1.000 om zich muzikaal verder te ontwikkelen en geeft een concert in de Kleine Zaal. Tijdens de finale wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De jury van de 15de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit dirigent Vincent de Kort (voorzitter) zangeres Izaline Calister, (jazz)violiste Julia Philippens, pianist en componist Thomas Beijer en Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus.

Deelname aan het concours is gratis.

 

 

Over het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Concertgebouw biedt met dit nationale concours al vijftien jaar jonge muzikanten  tussen de 9-14 jaar – van jongeren die nog maar net zingen of een instrument spelen en muziekliefhebbers die al wat meer muzikale meters hebben gemaakt tot muzikale talenten – een unieke muzikale ervaring in een zaal van wereldfaam. Het Concertgebouw wil met dit concours kinderen verder enthousiasmeren voor zelf muziek maken en het contact bevorderen tussen jong talent en professionele musici. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt al sinds de eerste editie mogelijk gemaakt door de VandenBroek Foundation en Het Concertgebouw Fonds. concertgebouw.nl/concours

Over het Koninklijk Concertgebouw

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Het Concertgebouw behoort tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. concertgebouw.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen