Start Weidevogelwerkgroep Barneveld ver boven verwachting!

Foto: Weidevogelgroep

Het startjaar van de Weidevogelwerkgroep Barneveld 2019 gaat de boeken in als een zeer succesvol jaar. Niet alleen qua aantal deelnemende boeren (20) en vrijwilligers (15),  maar ook qua aantal beschermde nesten (>300). Bij één boer zelfs meer dan 130 kievitsnesten.

De start van de weidevogelwerkgroep is mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie vanuit het Ontwikkelingsfonds Platteland van de gemeente Barneveld. Dit fonds (co)financiert ontwikkelingen in het buitengebied, die een extra bijdrage leveren aan de omgevingskwaliteit van het buitengebied.

Het doel van het Weidevogelplan is de neerwaartse trend van weidevogels tot staan te brengen. En verder dat via nestbescherming en kuikenland* meer weidevogeljongen vliegvlug kunnen worden. Om dat doel te bereiken kunnen boeren hulp krijgen van vrijwilligers van de weidevogelwerkgroep.

Het Weidevogelplan Barneveld is een initiatief van Bram Koudijs uit Ede, die de afgelopen twee jaar zag dat er ook in Barneveld veel kievitsnesten lagen, die baat zouden kunnen hebben bij meer bescherming. Bram Koudijs is al van jongs af aan actief met weidevogels en kent de vogels als geen ander. Hij is lid van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, maar heeft sinds 2017 zijn beschermactiviteiten noordwaarts (van A12 naar A1) uitgebreid.

Met hulp van Landschapsbeheer Gelderland zijn voorjaar 2019 vijf vrijwilligersgroepen gevormd, die de weidevogelbescherming in de gemeente Barneveld samen met boeren dit jaar met enthousiasme concrete vorm hebben gegeven. De groepen zijn actief rond de kernen De Glind, Barneveld-West, Terschuur-West/Zwartebroek, Terschuur-Oost en Voorthuizen. Gezamenlijk hebben zij dit jaar meer dan 300 nesten weten te beschermen van met name de Kievit, maar ook nesten van Grutto’s, Tureluurs, Scholeksters en een Graspieper. Halverwege het broedseizoen 2019 moesten het aanvankelijke doel van 10 boeren en 100 nesten in positieve zin worden bijgesteld tot 20 boeren en ruim 300 nesten.

Boeren die meedoen krijgen een vergoeding voor elk nest dat in overleg met onze vrijwilligers wordt gemarkeerd en geregistreerd en vervolgens bij werkzaamheden daadwerkelijk wordt beschermd. Boeren die ook interesse hebben, kunnen contact opnemen met de hieronder vermelde trekkers van hierboven genoemde vijf deelgebieden.

De Weidevogelwerkgroep Barneveld heeft dringend behoefte aan enkele ervaren ‘aisikkers’.
Kandidaat-vrijwilligers met ervaring kunnen zich melden bij een van onderstaande personen.

Voor meer informatie:
Terschuur-West/Zwartebroek: Gert van de Pol, [email protected] tel. 06-53296119
Terschuur-Oost: Ank Knibbe, [email protected] tel. 06-37442231
De Glind: Bram Koudijs, [email protected] tel. 06-13337439
Barneveld-West: Manon van den Dolder, [email protected] tel. 06-29624714
Voorthuizen: Wim Klaasen, [email protected] tel. 06-28543090

Of: Henk van Paassen, [email protected] tel. 06-13685805

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen