Staatsbosbeheer krijgt hulp van Veluwse heideschapen

Foto: Staatsbosbeheer

Begin juni is Staatsbosbeheer gestart met schapenbegrazing op de Stroescheheide. Een kudde van 200 Veluwse heideschapen helpt de komende jaren bij het beheer van dit gebied. De begrazing wordt uitgevoerd in samenwerking met De Grazerie Landschapsbeheer uit Kootwijkerbroek.

Heidebeheer

De Stroescheheide is een belangrijk leefgebied voor veldleeuwerik, roodborsttapuit, insecten en reptielen zoals de adder en zandhagedis. Door stikstofdepositie (neerslag van stikstof) en successie neemt de vergrassing op de heide steeds verder toe. De schapen helpen Staatsbosbeheer om de vergrassing tegen te gaan. Waar gras verdwijnt krijgen jonge heideplanten een kans om te ontkiemen. Het resultaat is een heideterrein met veel variatie in de vegetatie en met een grote diversiteit aan diersoorten.

Heidekoeien

In het verleden is de heide bij Stroe vaker begraasd. Twee decennia geleden gebeurde dit met koeien. Deze koeien hebben een aantal jaar op de heide gelopen en hebben ook toen een bijdrage geleverd aan het beheer van dit gebied.

Wilt u kennis komen maken met de schaapskudde van De Grazerie op de Stroescheheide? Vanaf de parkeerplaats aan de Houtbeekweg in Stroe is het mogelijk om per fiets of te voet het gebied te verkennen.

Laurens Jansen

Boswachter publiek Staatsbosbeheer

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden