Oplevering van de welkome corridor Kootwijkerveen

11 feb , 10:47 Natuur
het kootwijkerveen op een vroege morgen jody bennink 640x350
Jody Bennink

Het Kootwijkerveen is een bijzonder ven en hoogveengebied, nabij Nieuw Milligen, midden op de Veluwe. Halverwege 2024 is de tweede fase van werkzaamheden gestart. Ik blik terug op de uitgevoerde werkzaamheden in fase twee en vertel wat er nog gaat komen.

Door - Boswachter Jody Bennink

Een korte terugblik op fase 1

Staatsbosbeheer is samen met de provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn en aannemers bezig geweest met de voorbereidingen en uitvoer voor herstelwerkzaamheden om de kwaliteit van enkele Veluwse vennen te verbeteren. Het Kootwijkerveen is daar één van. In het najaar van 2021 is fase één uitgevoerd. Collega Laurens Jansen heeft in eerdere blogs uitgebreid vertelt over de herstelwerkzaamheden en zijn hier terug te lezen:

Herstelwerkzaamheden Kootwijkerveen• Herstelwerkzaamheden Kootwijkerveen in volle gang• Natuurherstel Kootwijkerveen fase 2 verschoven naar 2024

Fase 2: De welkome corridor

In de zomer van 2024 schreef ik een blog over ‘De welkome corridor’. Ten noordwesten van het ven wordt er een natuurcorridor hersteld. Dit gebied is aangewezen door de provincie Gelderland als een verbinding tussen het Kootwijkerveen en het Nieuw Milligsche zand, waar ook de faunapassage over de N302 ‘Clemens Cornielje’ is gerealiseerd.

Inmiddels is een groot deel van het werk al verricht. De bomen, waaronder veel Amerikaanse eiken zijn verwijderd, onder meer omdat deze veel water opnamen en op de plekken staan waar juiste ruimte moet komen voor ontwikkeling van heide, grassen en kruiden. Afgelopen week is het laatste stuk van de sloot helemaal gedempt. Ook dit was nodig ten behoeve van het vast houden van water in het ven, zodat het water niet weg kan zakken.

Aan de noordkant van het ven is de wandelroute Kootwijkerveen en het boswachterspad een stukje verlegd naar het hogere gedeelte op het duin. Vanaf  het pad is er aan weerzijden een mooi uitzicht. Aan de zuidkant zicht op het ven en kijkend naar het noorden is er zicht op de corridor waar straks de heide- en kruidachtige vegetatie zich gaat ontwikkelen.

Wat staat er nog in de planning?

In afwachting van goed weer wordt er kalk en heidemaaisel gestrooid. Het heidemaaisel geeft het gebied een boost voor een nieuwe aanzet voor de groei van struikheide en andere plantensoorten die op heidevelden thuis horen. Het bekalken gebeurd om de zure bodem te neutraliseren en de zaden van de heide- en kruidenmaaisels goed te kunnen laten kiemen.

Verder zullen de boswegen hersteld worden en dat gebeurd als de ondergrond voldoende droog is. Tot slot in het kader van de recreatiezonering en het kwetsbare gebied zal het pad aan de noordkant van het ven niet meer toegankelijk zijn voor fietsers. Dit zal met borden expliciet worden aangeduid. Het is dus echt een gebiedje waar je al wandelend van kan gaan genieten.

Als het project is opgeleverd

Als echt alle werkzaamheden erop zitten kan het gebied zich weer verder ontwikkelen. Er zal nog nazorg plaats vinden in de vorm van het verwijderen van opslag van grove den. Anders groeit het open karakter van het gebied dicht en kan heide- en kruidachtige vegetatie niet goed ontwikkelen. Het gaat natuurlijk nog wat tijd kosten, voordat het terrein weer dicht begroeit is met heide en andere kruidensoorten. Maar ik kan bijna niet wachten tot het over een paar jaar deels weer paars kleurt van de heide!