Afvalbewerking Vink in Barneveld ligt onder vuur bij Zembla

Voertuig van Vink
Voertuig van Vink
Foto: Barneveld.nieuws.nl

De gebruikte grond in de nieuwbouwwijken van Barneveld geleverd door Vink, kan wellicht toch gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Dat is gezegd in de uitzending van Zembla afgelopen woensdagavond.

Het bedrijf Vink uit Barneveld ligt in de uitzending onder vuur, omdat er volgens de deskundigen valsheid in geschrifte is gepleegd. Vink heeft de gebruikte grond onder een verkeerde code gekeurd, stelt forensisch onderzoeker Ton Diepeveen vast.

Hij stelt ook vast dat Vink ten onrechte een certificaat voor schone grond heeft afgegeven aan een aannemer uit Staphorst die ook een deel van de partij vervuilde grond afnam. Die partij zou in een nieuwbouwwijk in Achterveld terecht zijn gekomen.

Voormalig milieuofficier van Justitie en hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld zegt verder dat milieuadviesbureau Certicon ook valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Uitspraak VGGM 

Echter de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is een complete hulpverleningsorganisatie voor Brandweer en Volksgezondheid (Ambulancezorg en Gemeentelijke Gezondheids Dienst) voor de veiligheidsregio Gelderland-Midden. Zegt iet anders.

De conclusie van hun onderzoek is: dat de geleverde grond ruim binnen de grenswaardes liggen en het geen vervuiling genoemd mag worden.

Als er valsheid in geschriften zou zijn en als dat bewezen is moet Zembla aangiften doen, echte of ze die stap gaan nemen? Dat is de vraag. Hoe zeker zijn de beweringen van de voormalige milieuofficier van Justitie? Een fout in een code te noemen als valsheid in geschrifte gaat misschien wel te ver, zeker na de rapportage van de VGGM. Ook brengt het onnodige onrust in de maatschappij en onzekerheid voor veel mensen.

Reactie Vink

‘Waarom zou ik vervuilde grond in een nieuwbouwwijk leggen? Waarom zouden wij deze grond hebben gebruikt als we er geen vertrouwen in hadden? Mijn kinderen wonen daar. Zou ik dat doen? Echt niet! Ik kan met hand op het hart zeggen: het zand is schoon.’ Directeur Rob Vink van afvalverwerkingsbedrijf Vink uit Barneveld reageert voor het eerst op de vuile grondaffaire die Barneveld in haar greep houdt.

‘We worden door het hele land veroordeeld, maar er is nog geen rechter die een oordeel heeft gegeven. Van het Openbaar Ministerie hebben we ook nog niets gehoord. Wij weten dat we niets verkeerd hebben gedaan. Wij hebben alle vertrouwen in een goede afloop.

Nieuwe vergunning

De provincie heeft woensdag laten weten dat vanaf morgen de nieuwe vergunning voor Vink ter inzage ligt. Met deze vergunning kan Vink haar activiteiten uitbreiden. De nieuwe voorschriften in de vergunning moeten er volgens de provincie voor zorgen dat de interne registratie van grondstromen beter is geborgd. Er kan 6 weken gereageerd worden op de vergunning. Na de reacties zal besloten worden of de vergunning definitief wordt.

Bron: Barneveld.nieuws.nl/Omroep Gelderland

https://barneveld.nieuws.nl/nieuws/19225/externe-onderzoeken-naar-locaties-en-samenstelling-toegepast-zand/

https://barneveld.nieuws.nl/gemeente/18754/samenstelling-grond-bogertlaan-en-nieuwe-wijk-eilanden-oost-vormt-geen-gevaar-volksgezondheid/

https://barneveld.nieuws.nl/nieuws/18870/bw-barneveld-raad-en-inwoners-eerder-moeten-inlichten-vervuilde-grond/

Vragen aan VGGM door Barneveld.nieuws.nl

https://barneveld.nieuws.nl/lokaal/18765/vragen-aan-veiligheids-en-gezondheidsregio-gelderland-midden-vervuilde-grond-nieuwbouwprojecten-barneveld/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen