Geen juiste informatieweergave door gemeente Barneveld over conclusies grondonderzoek Royal HaskoningDHV

Voertuig van Vink
Voertuig van Vink
Foto: Barneveld.nieuws.nl

De provincie Gelderland en de gemeente Barneveld verdraaien de conclusies die onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV heeft getrokken over de vervuilde grond in Barneveld. Dat zeggen milieuchemicus Joop Harmsen en voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld tegen Omroep Gelderland

Biezeveld vindt het opmerkelijk dat de gemeente en de provincie de conclusies van de onderzoekers anders weergeven en uitleggen dan de onderzoekers zelf hebben gedaan. ‘Het heeft er alle schijn van dat de gemeente en de provincie dit doen om zichzelf en Vink vrij te pleiten.’

Giftige stof styreen

Onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV heeft vastgesteld dat de giftige stof styreen is gevonden in de veelbesproken partij grond die afvalverwerker Vink leverde aan Barneveld. Volgens de onderzoekers had de grond niet toegepast mogen worden in een woonwijk.

De gemeente Barneveld stelt dat los van de plek waar styreen gevonden is, het toegepaste zand schoon is. Dat kan de gemeente volgens Biezeveld niet vaststellen en deugdelijk onderbouwen. Dat is in tegenstelling van het onderzoek van Royal HaskoningDHV.’

Geen juiste informatie van de Provincie Gelderland

De provincie Gelderland stelt in een brief aan bewoners dat de grond wel gebruikt mocht worden in een woonwijk. Volgens milieuchemicus Joop Harmsen verstrekt ze hiermee onjuiste informatie. De provincie kan niet stellen dat de grond destijds gebruikt mocht worden. De stof styreen is in verhoogde waarde gevonden. Daarom had de grond niet gebruikt mogen worden.

Geen reactie van de gemeente

De gemeente wil niet reageren op vragen van Omroep Gelderland over de constateringen van Biezeveld en Harmsen. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV dat de gemeente inhuurde, wil niet ingaan op vragen over de manier waarop de gemeente en de provincie hun conclusies interpreteren.

De provincie zegt nog steeds achter het oorspronkelijke rapport van de Omgevingsdiensten te staan en wil niet ingaan op de constatering van Royal HaskoningDHV, Biezeveld en Harmsen dat de grond niet gebruikt had mogen worden in een woonwijk.

Donderdagavond debatteert de gemeenteraad van Barneveld over de kwestie Vink. Het OM is inmiddels bezig met een oriënterend vooronderzoek. De GGD heeft eerder vastgesteld dat de vervuilde grond in ieder geval geen risico’s heeft voor de volksgezondheid.

Bron: Informatie van Omroep Gelderland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen