BIJEENKOMST OVER VOORKOMEN LAAGGELETTERDE KINDEREN

Foto: Cynthia Hasenbos Fotografie

Voor leerkrachten en andere professionals die werken met kinderen en ouders, wordt dinsdag 16 april van 20.00 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Barneveld een bijeenkomst georganiseerd om meer informatie te geven over de VoorleesExpress. Deze professionals signaleren wellicht al snel dat de taalontwikkeling bij een kind achterblijft en kunnen helpen dit aan te pakken door middel van het inzetten van een voorleesvrijwilliger van de VoorleesExpress. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via [email protected] o.v.v. naam, functie en organisatie.

Helpende hand voor ouders
Coördinator van de VoorleesExpress, Demi van Druten: “Wij organiseren deze bijeenkomst omdat ouders soms wel wat steun kunnen gebruiken om hun kind verder te helpen bij de taalontwikkeling. Een ouder is zich soms niet volledig bewust van het achterblijven van de woordenschat of het taalbegrip. Of ze weten niet hoe zij dit moeten aanpakken. Een leerkracht of een hulpverlener kan daarin een helpende hand zijn en de VoorleesExpress aandragen bij het gezin. De VoorleesExpress is er voor kinderen van 2-8 jaar, maar óók voor de ouders, zodat zij zich meer bewust worden van het effect van meer lezen, praten en zingen met het kind.”

De voorleesvrijwilliger komt twintig weken lang bij een gezin thuis om het ‘voorleesritueel’ binnen het gezin in te voeren. Hierdoor zal de taalontwikkeling van het kind aanzienlijk verbeteren. De ouders worden hier nadrukkelijk bij betrokken zodat zij het uiteindelijk kunnen voortzetten.

Van Druten: “Het uiteindelijke resultaat dat de VoorleesExpress nastreeft is dat het kind meer informatie kan opnemen, meer zal begrijpen en voortaan beter kan meekomen in de klas en daarbuiten, èn een blijer kind wordt.”

Advies door Taalhuis Barneveld
In een aantal gevallen zullen de ouders van het kind met een achterblijvende taalontwikkeling, zelf ook moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of computeren. Afgaande op landelijke cijfers heeft circa 11% van de Barneveldse inwoners hier moeite mee. Om die reden is ook Taalhuiscoördinator Jelly van Rinsum deze avond aanwezig om meer informatie hierover te geven. Zij helpt mensen aan een passende begeleiding of cursus om de Nederlandse taal, rekenen of andere basisvaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast geeft ze tips aan organisaties over hoe een achterstand van basisvaardigheden te herkennen zijn en hoe men het gesprek kan aangaan met werknemers, ouders of cliënten. Taalhuis Barneveld heeft ook spreekuren op dinsdag van 18.00 tot 20.00 uur en woensdag van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Barneveld.

Voor meer informatie over de VoorleesExpress: [email protected] of kijk op www.voorleesexpress.nl. Voor meer informatie over Taalhuis Barneveld: [email protected] of www.taalhuisbarneveld.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen