Gelders Debat over 75 jaar Vrijheid en Democratie

Foto: Shaded-Dome-Technologies

Provinciale Statenleden organiseren op woensdag 20 november het Gelders Debat in het vernieuwde  Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Zij nodigen inwoners van Gelderland uit om met elkaar in gesprek te gaan. Drie deskundigen, Wim van Meurs, Lennert Savenije en Eveline van Rijswijk, verzorgen een prikkelende inleiding op de thema’s: Vrijheid, Democratie en Herinneringstoerisme in Gelderland. Thema’s die groot(s) maar ook klein en dichtbij zijn.

Leven we in vrijheid dankzij of ondanks Europa?

De internationale spanningen nemen sterk toe en Brexit beheerst elke dag het nieuws. Wat betekent dit voor de rol van Europa en onze vrijheid? Moet Europa mee gaan in de ‘sterke mannen met dreigende woorden’ beweging en een eigen leger gaan vormen? Wie bepaalt hoe vrij we zijn en hoe we onze vrijheid beschermen? Wie gaat er over militaire samenwerking, cybersecurity en het beschermen van onze gebruikersdata. Hoe denkt ú over uw vrijheid en de rol van Europa hierin?

Moet onze democratie op de schop?
Past onze vorm van democratie nog wel bij de huidige samenleving? Betekent democratie hetzelfde voor een Statenlid als voor een niet-stemmer die niets met politiek te maken wil hebben? Van 17 miljoen Nederlanders is 1,7 procent lid van een politieke partij. In de top 3 van te wantrouwen beroepsgroepen staan politici op de eerste plaats. Is het tijd voor een andere manier van besturen waarbij ‘de burger’ zijn stem op een andere manier kan laten horen en wie zit daar dan op te wachten?

Gelderland is het Normandië van Nederland
De jaren 2019 en 2020 staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland. In Gelderland krijgt Operation Market Garden en de evacuatie grote internationale belangstelling. Hierbij denken wij terug aan de oorlog, de slachtoffers en de strijdmachten die zich hebben ingezet voor onze bevrijding. Een vrijheid waarover Provinciale Staten willen praten met inwoners van Gelderland. We vragen ons af: gaan de kleinkinderen van een Canadese soldaat liever naar Verdun of Groesbeek? Wat is de houdbaarheidsdatum van herinneringstoerisme: wat laat je zien, wie ga je verleiden om te komen? Hoeveel geld moet de provincie steken in deze vorm van toerisme? Het Vrijheidsmuseum is na een grondige verbouwing sinds kort weer open. Deze 40e editie van het Gelders Debat krijgt een bijzondere muzikale omlijsting.

Waar & wanneer
20 november 2019, 18.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 17.00 uur in het Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek. Aanmelden kan tot 17 november via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen