Lancering website Regionale Energie Strategie regio Foodvalley en gemeente Barneveld

Samen werken aan een energie neutrale regio. Website over Regionale Energie Strategie Foodvalley online.

Regio Foodvalley wil in 2050 energieneutraal zijn: evenveel energie opwekken als gebruiken. Dat betekent dat we samen – met acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en vele belanghebbenden – kansen zoeken om energie op te wekken uit zon en wind. Energie opwekken houdt niet op de grens van onze gemeente op. Daarom werken we in Regio Foodvalley, net als in 29 andere energieregio’s in Nederland, aan een Regionale Energiestrategie: de RES Foodvalley. Om iedereen op de hoogte houden van het werken aan de RES Foodvalley en van het moment waarop je hierover mee kan praten is nu een website gemaakt: www.resfoodvalley.nl

Meer duurzame energie opwekken

In Nederland hebben we afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met de maatregelen uit het Klimaatakkoord. In onze regio zal net als in heel Nederland de komende jaren veel veranderen. We gaan fors meer duurzame energie opwekken. Dat gebeurt eerst met de nu bewezen technieken. Dus met wind- en zonne-energie. We moeten kiezen waar we ze kunnen plaatsen en waar het landschap kan en mag veranderen.

Waar en hoe doen we dat?

De Regionale Energiestrategie (RES) voor Foodvalley is een document waarin de keuzes voor locaties van energieprojecten voor de regio worden beschrijven en hoe we dat gaan aanpakken.

Aan de Regionale Energie Strategie werken acht gemeenten, twee provincies, twee waterschappen en belanghebbenden zoals de Land- en Tuinbouworganisatie, natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties en de netbeheerder. Waar is ruimte? En hoeveel? Voor bijvoorbeeld collectieve zonnepanelen en windmolens? Is daar aansluiting op het energienetwerk? Welke warmtebronnen zijn te gebruiken zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen? En: is er voldoende draagvlak voor en is het financieel haalbaar?

Ruimte voor lokale initiatieven en samenwerken in gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld zoekt lokaal de samenwerking op met bewoners en ondernemers voor het vinden van lokale energie opwek projecten. Want alleen samen kunnen we deze omslag naar duurzame energie opwek realiseren. De gemeente organiseert hiervoor – samen met lokale initiatiefnemers in duurzame opwek – de komende maanden speciale dorpsgesprekken met bewoners, ondernemers en belanghebbenden. Tijdens de in totaal negen dorpsgesprekken staat centraal hoe we de gemeente Barneveld in de nabije toekomst van duurzame warmte en elektriciteit voorzien, wat daarvoor nodig is en wat de dorpskernen daar zelf aan kunnen bijdragen. De opbrengst van de gesprekken neemt de gemeente mee in het conceptbod voor de Regionale Energie Strategie. In Kootwijkerbroek heeft het dorpsgesprek inmiddels plaatsgevonden. Op 12 januari vindt het dorpsgeprek over duurzame energie opwek plaats in De Glind. Binnenkort volgen de data voor de andere dorpskernen.

Stap voor stap

De komende maanden wordt regionaal gewerkt aan een concept-RES. Daarin gaat het om zoekgebieden voor energieprojecten. Later in 2020 werken we in de energieregio toe naar een concretere versie waarin zoveel mogelijk belangen zijn behartigd.

Meer weten over de RES?
De basisinformatie over de RES Foodvalley staat nu online: https://www.regiofoodvalley.nl. De website wordt steeds bijgewerkt met alle informatie over de RES Foodvalley. Denk aan aankondiging van bijeenkomsten, momenten waarop u kan meepraten en verslagen. Maar ook data waarop besluiten worden genomen bij de verschillende organisaties die meewerken aan de RES.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen