Getuigenverhoren in de zaak grondverwerker Vink in Rechtbank Arnhem

Politie sloot het terrein van Vink af.
Politie sloot het terrein van Vink af.
Foto: Barneveld.nieuws.nl

Rond de zaak van grondverwerker Vink uit Barneveld zijn maandag 10 februari 2020 door de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem de eerste getuigen onder ede verhoord, in een rechtszaak die was aangegaan door bewoners van huizen waar mogelijk de vervuilde grond  van Vink terecht was gekomen.

De zaak over de vervuiling van de grond van grondwerker Vink kwam in het najaar van 2018 aan het licht, toen het onderzoeksprogramma Zembla berichtte over een rapport van de Gelderse Omgevingsdiensten. Die hadden de grondtransacties van Vink tegen het licht gehouden.

Uit het rapport van de Gelderse Omgevingsdiensten kwam naar voren dat een partij mogelijk vervuilde grond onjuist gekeurd was en uiteindelijk na herkeuring was gebruikt in woonwijken in Barneveld en omstreken. Dat zorgde eind 2018 voor grote opschudding onder de bewoners van de bewuste huizen. Nu willen die bewoners weten wie ze aansprakelijk kunnen houden voor imagoschade en mogelijke waardevermindering van hun huizen.

Eerste getuigen Rob Vink

Als eerste werd directeur Rob Vink van Vink Holding gehoord. Hij is naar eigen zeggen pas in het najaar van 2018 op de hoogte gebracht van de handelwijze rond de partij grond. Daarom wist hij op een aantal vragen geen antwoord. Ook wilde hij dingen niet zeggen uit privacyoverwegingen. Een medewerker van Vink meldde wel onder ede, dat twee locaties bekend waren. Wegenbouwer Bruil in Ede en een veevoederbedrijf van de firma Denkavit.

Ook oud-gedeputeerde Conny Bieze moest onder ede getuigen. Zij was destijds bestuurlijk verantwoordelijk voor het toezicht op het reilen en zeilen op het terrein van Vink. Volgens haar was er geen sprake meer van optreden tegen Vink door de provincie, omdat de bewuste partij grond al was gebruikt voor woningbouw en dus van het terrein van Vink weg was. Overigens herhaalde Bieze dat zij de gemeente Barneveld in de persoon van toenmalig wethouder Van den Hengel op de hoogte heeft gebracht van de bewuste grondtransactie.

Geen gevaar voor de volksgezondheid

Getuige burgemeester Asje van Dijk van Barneveld stelde vervolgens dat het gemeentebestuur van Barnveld wat langer heeft gewacht met het informeren van bewoners om eerst precies in kaart te krijgen wat de gevolgen van de mogelijke vervuilde grond voor de volksgezondheid had. Ook wilde Barneveld eerst weten om hoeveel grond het precies ging.

Op de vraag van advocaat Huitema van de bewoners waarom Barneveld niet ingegrepen heeft bij Vink, antwoordde Van Dijk dat die bevoegdheid niet bij de gemeente ligt. Alleen als het gaat om het toepassen van partijen grond binnen de gemeentegrenzen heeft de lokale overheid iets te zeggen. De verhoren gaan over een paar maanden verder met onder meer een aantal milieudeskundigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen