GELDERLAND - Er zijn vier gebieden mogelijk geschikt voor de komst van kleine modulaire kerncentrales, ook wel SMR’s genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van NRG PALLAS, dat in opdracht van provincie Gelderland, in kaart bracht welke omgevingsfactoren sturend zijn om dergelijke centrales te plaatsen.
Gelderland ziet in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie. Een stabiele, schone energievoorziening waarmee Gelderlanders, organisaties en bedrijven goed kunnen functioneren. Zo werkt de provincie aan de vermindering van gebruik van fossiele brandstoffen.
Moderne kernenergie wordt opgewekt door een Small Modulair Reactor, een zogeheten SMR. In een fabriek gebouwde - uit onderdelen bestaande - reactor, neergezet op een locatie. Een SMR produceert kernenergie, dat wordt omgezet in elektriciteit, warmte en waterstof. Gelderland wil in 2026 twee SMR-locaties kunnen aanwijzen. Dit NRG PALLAS-rapport maakt inzichtelijk in welke regio’s de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.
De onderzoekers keken naar de verwachte energiebehoefte en voldoende koelwater om geproduceerde warmte te beheersen. Door vervolgens dit soort gegevens te combineren met bijvoorbeeld de vergunningseisen die binnen een vergunning aan een centrale worden gesteld, worden de contouren van een zoekgebied zichtbaar. Uit het onderzoek blijkt dus dat er 4 gebieden zijn die aan de technische basisvoorwaarden voor de bouw van een SMR voldoen.
Energiegedeputeerde Ans Mol: “In dit stadium zijn vier gebieden interessant genoeg voor een vervolgonderzoek naar een geschikte, Gelderse SMR-locatie. Dat is een mooie uitkomst, het biedt realistische mogelijkheden die aansluiten op onze ambities. Aankomende tijd doen we vervolgonderzoek en gaan we in gesprek om de komst van een SMR nog concreter te maken.”
Tijdens een energiebijeenkomst eind vorig jaar heeft gedeputeerde Mol de Gelderse wethouders ook gesproken over kernenergie. Inmiddels is er dus meer duidelijk. Met dit technische onderzoek gaat het Gelders College onderbouwde gesprekken aan met gemeenten om de zoekgebieden verder in te kleuren. Uiteraard met veel oog voor het maatschappelijk en politiek draagvlak.