Gemeente kiest drie-sporen aanpak vuurwerkoverlast

22 nov , 10:44 Nieuws
meldkaart politie
Meldkaart Gemeente
Meldingen van inwoners zijn belangrijk om te kunnen handhaven en de veiligheidspartners zullen handhavend optreden waar wettelijke grenzen worden overschreden.
Elk jaar is in het najaar en met name in de aanloop naar de jaarwisseling sprake van vuurwerkoverlast, vernieling en brandstichting. Recent is een speeltoestel in de wijk De Burgt door een vuurwerkbom vernield. Het college heeft de gemeenteraad via een raadsmemo geïnformeerd over een drie-sporen aanpak: maatschappelijke bewustwording, samenwerking met de buurt en handhaving.
Samen voor een veilige buurt / maatschappelijke bewustwording
De gemeente Barneveld, de politie en Stichting Connect willen samen met inwoners (vuurwerk)overlast beperken of voorkomen. Dit kan alleen in een goede samenwerking en dat vraagt inzet van iedereen. Het college hecht er daarom aan dat dit onderwerp thuis, op school of andere plekken met jongeren bespreekbaar is of anders bespreekbaar wordt gemaakt. De publiekscampagne ‘Samen voor een veilige buurt’ zet daarom in op verantwoordelijkheid nemen in de eigen directe (familie)kring of eigen buurt.
Burgemeester Jacco van der Tak: “Nu al vuurwerk afsteken is niet toegestaan. Recent is door een vuurwerkbom een speeltoestel vernield. Ik doe een appèl op iedereen. Bespreek, en spreek zo nodig aan, thuis of op school, dat vuurwerkoverlast, vernieling of opslag/handel van illegaal vuurwerk niet acceptabel is. Melden van overlast blijft ook van belang. Laat we samen werk maken van een veilige buurt.”
Een voorbeeld om de maatschappelijke bewustwording te vergroten is het initiatief om in de wijk Oldenbarneveld een wijkagent, wijkboa en jongerenwerker van Stichting Connect te laten aansluiten bij een wijkbijeenkomst. En in Voorthuizen gaat binnenkort een ervaringsdeskundige onaangekondigd het gesprek aan met jongeren over vuurwerkgebruik.
Samen voor een veilige buurt / Samenwerking met de buurt
Naast bewustwording is het belangrijk dat inwoners weten wat ze kunnen doen als zij te maken krijgen met (vuurwerk)overlast of vernieling. Of als zij gevaar zien of vermoeden, zoals handel in illegaal vuurwerk of opslag hiervan. Daarom wordt er speciaal een meldkaart gemaakt waarop zichtbaar is hoe en waar te melden. Naast gemeente en politie is ook Meld Misdaad Anoniem (M.) te bellen. Melden bij Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem. De meldkaart wordt gecommuniceerd via de gebruikelijke gemeentelijke communicatiekanalen en wordt ook gedeeld in alle buurtwhatsappgroepen.
Samen voor een veilige buurt / Handhaving
Meldingen van inwoners zijn belangrijk om te kunnen handhaven en de veiligheidspartners zullen handhavend optreden waar wettelijke grenzen worden overschreden. In aanloop naar de jaarwisseling surveilleren politie en boa’s extra op ‘hotspots’. Deze ‘hotspots’ worden onder andere bepaald door het aantal meldingen en op basis van ervaringen uit voorgaande jaren.
Dit gebeurt zowel opvallend als onopvallend. Vanwege recente vernielingen is door verschuiving van diensten bij de boa’s meer capaciteit beschikbaar voor de aanpak van (vuurwerk)overlast.
Met het vroegtijdig afsteken van (illegaal) vuurwerk overtreden inwoners de wet. Vervolging vindt plaats via zowel het strafrecht als bestuursrecht. In het geval van het strafrecht kan dit betekenen dat de dader een boete krijgt en een aantekening in het strafblad waardoor hij of zij mogelijk geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) meer krijgt. Wanneer de politie vuurwerk in een woning of pand aantreft, is het ook mogelijk bestuursrechtelijk op te treden. De overtreder riskeert een boete en sluiting van het pand. Daarnaast kan de burgemeester een woning sluiten op grond van artikel 174a van de Gemeentewet of - afhankelijk van de situatie - op grond van artikel 175 van de Gemeentewet. Wanneer het vuurwerk in beslag is genomen en er geen gevaar meer is voor de omgeving kan worden volstaan met een waarschuwingsbrief.