Volgens cijfers UWV buitenlandse uitzendkracht vaker op staande voet ontslagen

16 okt , 11:57 Nieuws
eddy van hijum 2 martijn beekman
©RVD Ð Valerie Kuypers en Martijn Beekman
BARNEVELD - De afgelopen jaren zijn in de uitzendbranche verreweg de meeste werknemers op staande voet ontslagen. Niet-Nederlandse werknemers is dit veel vaker overkomen dan Nederlandse medewerkers. Dit komt volgens minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) naar voren uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.
In antwoorden op Kamervragen heeft de minister de uitstroom door ontslag op staande voet vanaf 2020 bij verschillende branches met elkaar vergeleken. Bij uitzendbedrijven gaat het jaarlijks om duizenden werknemers. In 2023 verloren 7470 werknemers om deze reden hun baan. In 2022 ging het om 7475 mensen, in 2021 om 6148 werknemers en in 2020 om 4237 personen.
Elk jaar lag het aantal niet-Nederlanders een stuk hoger dan het aantal Nederlandse werknemers. Bij arbeidsmigranten "is de kans groter dat zij niet weten wat hun rechten zijn en hierdoor kwetsbaar zijn voor onterechte ontslagen op staande voet", schrijft Van Hijum.
De Arbeidsinspectie constateerde in mei na onderzoek bij een aantal uitzendbureaus met arbeidsmigranten in de vleesverwerkende industrie dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin. Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) stelde daarop Kamervragen aan Van Hijum.
Nieuws.nl - ANP