BARNEVELD – Het aantal wolvenaanvallen op dieren in de Gelderse Vallei lijkt de laatste tijd fors toe te nemen. Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Gelderse Vallei luidt de noodklok. Volgens voorzitter Wim Brouwer "loopt het de spuigaten uit".
"Het gebeurt soms meerdere keren per dag," aldus Brouwer. Uit gegevens van BIJ12, de instantie die wolvenschade registreert, blijkt dat er afgelopen week veertien meldingen zijn gedaan in Gelderland. De meeste komen uit de Gelderse Vallei, met een enkele melding uit Kilder. Het is nog niet in alle gevallen zeker dat het om wolven gaat; DNA-onderzoek door BIJ12 loopt vaak achter vanwege de groeiende aantallen meldingen en leefgebieden.
Onzekerheid en frustratie bij boeren
Schapenhouder Gert van de Bor werd afgelopen donderdag opnieuw getroffen, ondanks een wolfwerend raster rond zijn dieren. "Ik kijk er niet meer van op," zegt hij gelaten. "Het ergste is de constante onzekerheid. Je weet nooit wanneer het volgende belletje komt." Van de Bor benadrukt dat zelfs wolfwerende rasters niet altijd meer effectief lijken. Volgens Brouwer is dat een probleem dat meerdere boeren herkennen.
Bescherming schapen blijft cruciaal
Uit cijfers van 2024 blijkt dat in 95 procent van de wolvenaanvallen geen wolfwerend raster aanwezig was. Wolvenexpert Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging benadrukte eerder dat onbeschermde schapen het risico op schade vergroten. BIJ12 laat na elke melding een taxateur het veld in gaan om de schade vast te stellen en te controleren of preventieve maatregelen, zoals rasters, goed zijn toegepast.
Dringende oproep tot actie
"Het is dweilen met de kraan open," zegt Brouwer over de situatie in de Gelderse Vallei. "Er moet sneller en doelgerichter actie komen. Het kan zo niet langer." Hij pleit voor beheer van de wolvenpopulatie, maar erkent dat dit een moeizaam proces is. Veel natuurorganisaties zijn tegen afschot en wijzen erop dat nieuwe wolven vanuit Duitsland snel de leegte opvullen. Bovendien kan het doden van wolven leiden tot extra aanvallen op vee, zeker als jonge wolven zonder ouders achterblijven.
Beide agrariërs hopen dat 2025 nieuwe kansen biedt voor effectieve maatregelen. "De balans moet worden gevonden tussen natuurbehoud en het beschermen van onze dieren," besluit Brouwer.
Bron: Omroep Gelderland