Jaap van de Top stelt vragen aan B&W over Bemoeizorg Kootwijkerbroek

Foto: Barneveld.nieuws.nl

Jaap van de Top van de ChristenUnie stelt enkele vragen aan burgemeester en wethouders over opvanglocaties voor dak- en thuislozen.

In de Barneveldse Krant van 30 maart 2019 doet stichting Bemoeizorg een noodoproep aan mensen die woonruimte beschikbaar hebben voor verhuur om zich te melden bij de stichting. De reden hiervoor is dat er een groeiende groep mensen is die om verschillende redenen geen zelfstandige woonruimte hebben.

Voor de langere termijn is er dringend behoefte aan goedkope huurwoningen. Ik las in de Barneveldse krant dat er 4 reacties, op deze oproep, gekomen zijn. Een mooi signaal vanuit de samenleving maar onvoldoende om deze doelgroep structureel te kunnen helpen.

De ChristenUnie fractie herkent deze problematiek en heeft daar de afgelopen jaren al verschillende keren aandacht voor gevraagd.

Op 28 november 2012 schriftelijke vragen over ombouwen lege kantoorpanden, op 28 oktober 2015 de bespreking van de notitie huisvesting specifieke doelgroepen en de aangenomen motie op 14 december 2016 om meer huurwoningen met een huur van 450 euro of lager te realiseren en in de raad van februari 2019 heeft onze fractie het college nog opgeroepen alternatieve woonvormen te introduceren om de woonlasten te drukken.

Stichting Bemoeizorg geeft in dit artikel aan dat er wel veel overleg is geweest met de gemeente en diverse betrokken instanties maar dat het weinig concreets heeft opgeleverd terwijl de groep mensen die dak en/of thuisloos is, groeiend is.

  1. Is het college het er mee eens dat de groep mensen die om psychische, sociale of financiƫle redenen geen betaalbare woonruimte kan vinden de laatste jaren groter wordt?
  2. Is het college het ermee eens dat hierdoor steeds meer ongewenste woonsituaties zich voordoen?
  3. Wat heeft het college concreet gedaan om meer woonruimte beschikbaar te stellen voor deze doelgroep?
  4. Is het college het ermee eens dat de oproep van Bemoeizorg een noodmaatregel is maar dat er op langere termijn meer goedkope huurwoningen/appartementen voor deze doelgroep moeten komen?
  5. Gaat het college hier ook mee aan de slag om dit te realiseren? En wil ze als dat niet lukt de redenen hiervoor delen met de raad.

Jaap van den Top

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen