Lezing: Bestaan zwarte gaten?

Foto:

Maandagavond 8 november 2021 organiseert de sterrenvereniging Astra Alteria de lezing ”Bestaan Zwarte Gaten?”. De lezing wordt verzorgd door drs. Robert de Jong. De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Marnix College, Junior Locatie – Prins Bernardlaan 30 Ede. De lezing is gratis voor leden van Astra Alteria; niet leden betalen € 6,00. Coronabewijs /QR-code is verplicht.

Toelichting

Zwarte gaten zijn objecten in de kosmos met zeer veel massa in een onvoorstelbaar klein volume. Ze zijn er in het heelal in allerlei afmetingen en zijn bruikbaar om veel sterrenkundige waarnemingen te duiden.

In veel nieuwtjes op sterrenkundig gebied worden de zwarte gaten erbij gehaald om nieuwe ontdekkingen te kunnen begrijpen. Enerzijds helpen de zwarte gaten zo om onze waarnemingen te begrijpen. Anderzijds blijft de vraag over wat dan precies een zwart gat is en of een zwart gat ook echt bestaat, want zwart kun je per definitie niet zien in het heelal. En bevredigt het niet geheel dat je iets uitlegt met iets wat je niet kunt zien.  Wel hebben we flinke vorderingen gemaakt in het bestuderen van de invloedssfeer om de zwarte gaten.

Ook al zijn zwarte gaten niet direct zichtbaar te maken, toch werd op 10 april 2019 de allereerste foto van een zwart gat genomen. En inmiddels is al een groot foto- en filmarchief opgebouwd waarmee aangetoond wordt dat zwarte gaten toch bestaan, en waarmee we ons een beeld kunnen vormen van deze zeer bijzondere hemelobjecten, waarbij onze natuurwetten in alle voegen kraken, en die de poort zouden zijn voor witte gaten om snel in een ander deel van het heelal te komen. Wat weten we zeker?

Profiel

Drs. Robert de Jong heeft sterrenkunde gestuurd aan de Universiteit Utrecht en werkt nu als solution architect in de IT. Hij beschouwt zich autodidact op het gebied van de sterrenkunde en aanverwante wetenschappen en hij houdt zich overwegend bezig met controversiële onderwerpen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen