Bestrijding eikenprocessierups weer gestart

Foto: Gemeente Barneveld

BARNEVELD – Het is lente en de eikenprocessierups is weer in eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Net als vorig jaar zijn we nu al aan de slag om overlast van deze rups zoveel mogelijk te voorkomen. U kunt ons daarbij helpen door nesten te melden.

We bestrijden de eikenprocessierups in de gebieden waar inwoners de grootste risico’s lopen: bij drukke fietspaden, scholen en kinderdagverblijven, verzorgingscentra en publieke gebouwen.

Zo bestrijden wij de eikenprocessierups

Als er nesten komen, dan zuigen we die weg uit bomen die wij in beheer hebben en bij scholen. Op particulier terrein moet de eigenaar zelf de nesten verwijderen. Ons advies is om hier een specialist voor in te schakelen.

We brengen een biologisch bestrijdingsmiddel (XenTari) aan op de bladeren van de bomen.

We plaatsen nestkasten en zaaien bermen in met kruidenmengsel. Hierdoor worden insecten – en dus vogels – aangetrokken. De vogels eten de rupsen op.

We plaatsen feromoonvallen in het najaar. Feromoonvallen lokken de uitgevlogen mannelijke eikenprocessievlinders in een val. Door het aantal gevangen mannetjes in de val te tellen, kunnen we berekenen hoeveel nesten we komend jaar kunnen verwachten.

Meer informatie en melding doen

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de pagina Eikenprocessierups en spinselmot. Daar kunt u ook een melding doen.

Eikenprocessierups en spinselmot

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen