Geen geldzorgen en een dak boven het hoofd. Dat is wat de gemeente voor alle inwoners wil.
Ook wil ze dat inwoners mee kunnen doen in de samenleving en goede keuzes kunnen maken voor hun gezondheid. Samen met allerlei maatschappelijke organisaties werkt de gemeente hieraan. Maar hoe is het om in armoede te leven? Om zich dat beter in te kunnen leven, zetten medewerkers van de gemeente een bril op waarmee ze in een situatie met armoede terechtkwamen. Hierdoor voelden zij wat armoede met een mens kan doen.
Het is belangrijk dat medewerkers en bestuurders van de gemeente zich kunnen inleven in inwoners die te maken hebben met armoede. Zo kunnen zij beter beleid maken of beter met inwoners praten. Daarom deden zij mee met een ‘virtuele’ ervaring waarin financiële stress steeds sterker werd.
De deelnemers kregen een VR-bril op en kregen de hoofdrol in een verhaal. Waarin zij financiële uitdagingen aan moesten gaan. De auto moest gerepareerd worden. De gasprijzen stegen. Een schoolreisje diende zich aan. En er moest ineens € 12.000 worden terugbetaald aan de Belastingdienst. Er bleef maandelijks al nauwelijks tot geen geld over... Deelnemers moesten steeds keuzes maken. Op basis van die keuzes ging het verhaal verder. Het leverde veel spanningen op in het gezin.
Deze virtuele ervaring maakte indruk op de deelnemers en gaf ze waardevolle inzichten. Ze gaven aan dat zij de leefwereld van deze groep inwoners nu ook echt hebben gevoeld. Dus niet alleen maar weten wat het is, vanuit theorie/wetenschap/onderzoek/van de verhalen.
Wethouder Jolanda de Heer-Verheij: “Ik heb nu zelf gevoeld dat stress om financiën het rustig nadenken gaat belemmeren. Zo verliep mijn oefening in ieder geval. Ook heb ik in de oefening gezien dat kinderen de dupe kunnen worden van stress om financiën. We moeten in de schulddienstverlening in Barneveld aandacht (blijven) geven aan het verminderen van die stress. Daarnaast hebben we onze regelingen voor minima echt nodig en moeten we ervoor zorgen dat meer mensen de regelingen weten te vinden.”