Op 12 mei a.s. ondertekent wethouder Mijntje Pluimers een nieuw convenant cultuureducatie voor de periode 2025 – 2028.
Dit convenant ondersteunt de samenwerking tussen scholen en cultuuraanbieders en is een vervolg op het succesvolle convenant 2020-2024.
Diverse onderzoeken wijzen uit dat cultuuronderwijs goed is voor jong en oud. Kennismaken met en leren van en door cultuur draagt bij aan een brede ontwikkeling van kinderen. In de Integrale Cultuurvisie en het Beleidsplan Sociaal Domein ‘Mensen Voorop’ onderstreept de gemeente Barneveld het belang en waarde van cultuuronderwijs op school en in de vrije tijd. In de onlangs vastgestelde cultuurvisie zijn jongeren dan ook als prioriteit opgenomen.
Cultuureducatie groeit fors
Het huidige convenant is door vertegenwoordigers uit het onderwijs, cultuur, Stichting Connect en de gemeente Barneveld getoetst. Daaruit is naar voren gekomen dat cultuuronderwijs op school een succes is gebleken, zowel in het primair onderwijs als in het voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen dat cultuuronderwijs kreeg, is explosief gegroeid van ongeveer 2.500 naar ruim 15.000 leerlingen. Ook is er gewerkt aan verbreding van het lokale cultuuraanbod en zijn er op veel scholen plannen ontwikkeld om cultuuronderwijs een vaste plek te geven. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het feit dat voortgezet onderwijsscholen in 2025 zijn gestart met de verkenning van cultuureducatie en mee willen doen aan het nieuwe convenant. Hierdoor kunnen jongeren zich verder kunnen ontwikkelen in culturele vaardigheden.
Cultureel vaardig en betrokken
Wethouder Mijntje Pluimers: ’’Ik vind het belangrijk dat ieder kind in aanraking kan komen met cultuur. Het ontwikkelen van culturele vaardigheden helpt om mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Meer en meer worden vaardigheden als creativiteit, het vermogen om oplossingen te bedenken en ideeën over te brengen gevraagd. Deze vaardigheden worden actief ontwikkeld door cultuureducatie. Cultuur levert ook een bijdrage aan het welzijn van alle inwoners. Denk hierbij aan het bestrijden van eenzaamheid en het bevorderen van het mentale welbevinden van jongeren. Daarnaast biedt cultuuronderwijs de gelegenheid kinderen te interesseren voor cultuur en mogelijk actief cultuur te gaan beoefenen. Op latere leeftijd kan dat bij dragen aan een betere kwaliteit van leven, maatschappelijke betrokkenheid, welzijn en preventie en ondersteuning bij gezondheid. Ik ben dankbaar voor de samenwerking met de diverse partners’’.
Nieuw convenant
In overleg met betrokkenen is een nieuw samenwerkingsakkoord opgesteld, waarmee cultuuronderwijs voor de komende jaren zeker is gesteld. Op basis van de nieuwe cultuurvisie zijn de volgende doelen in het akkoord opgenomen:. Elk kind heeft cultuuronderwijs. Elk kind maakt kennis met verschillende kunstvormen en met lokaal en regionaal erfgoed. Dat kinderen nieuwsgierig blijven, nieuwe kennis opdoen, creatief leren denken en nieuwe inzichten krijgen. Cultuuronderwijs wordt een vast onderdeel van het schoolprogramma, en kinderen leren wat cultuur en erfgoed betekenen voor henzelf en voor de samenleving.
Met de voortzetting van het nieuwe akkoord, mede gebaseerd op deze doelen, wordt de succesvolle uitvoering van cultuuronderwijs voortgezet.