De afgelopen maanden zijn we geconfronteerd met zeer grote branden in onze regio. De historische binnenstad van Arnhem werd verwoestend getroffen in de nacht van 6 maart. Ruim 150 brandweerlieden uit drie actieve pelotons (los van de stand-by-teams, de logistieke inzet en watertransportpelotons) bestreden de brand. Nog geen maand later was het raak in buurgemeente Ede op de Ginkelse heide. Een zeer grote natuurbrand. In korte tijd gingen tientallen hectares aan heide verloren. Ruim 500 brandweermensen gingen deze brand te lijf. In korte tijd twee grote, impactvolle branden. Van binnenstad tot buitengebied. Ik ben onder de indruk van het werk van onze brandweer tijdens deze grote branden. Wat een teamprestatie!
Trots op onze brandweer? Jazeker, want ook door brandweerploegen uit onze gemeente is inzet geleverd bij deze branden. Bij de directe brandbestrijding, bij het nablussen of bij het meten rondom de brand. Zulke grote branden kun je immers alleen samen, met gezamenlijke slagkracht, te lijf gaan. Tijdens de natuurbrand in Ede bleek trouwens dat het brandweerwerk niet zonder risico’s was. De wind en onvoorspelbaarheid van de (natuur)brand gaf grote risico’s voor onze brandweercollega’s uit Barneveld. Gelukkig kwam iedereen weer veilig terug op het Hulpverleningscentrum. Veel waardering en dank voor de geleverde inzet.
De grote natuurbrand in Ede, maar ook kleinere branden in en rond de Veluwe, laten ons zien dat we in Nederland niet volledig klaar zijn voor dit soort grote, onbeheersbare natuurbranden. Door klimaatverandering kunnen dit soort branden in de toekomst wel vaker voorkomen. Aangezien in Nederland veel mensen wonen, recreëren of werken nabij natuurgebieden, kan de impact groot zijn. De brandweer, samen met gemeenten, politie, terreineigenaren, vakantieparken, etc. maken werk van de voorbereiding op dit soort branden. Zo komen er meer waterputten rond de Veluwe, wordt er op vakantieparken nagedacht over compartimentering (het beter indelen van parken), goede vluchtroutes en moet de signalering op orde zijn (met vliegtuigen of helikopters boven een gebied). En u kunt uiteraard ook uw steentje bijdragen: ga voorzichtig om met vuur!
Bijzonder en uniek is dat de brandweer grotendeels bestaat uit posten bemand door vrijwilligers. Vergist u zich niet! We noemen hen ‘vrijwilligers’, maar er worden aan deze vrijwillige professionals dezelfde opleidings -en bijscholingseisen gesteld als aan beroepscollega’s. Je kunt immers niet ‘half’ een brand te lijf gaan, een auto openknippen bij een ongeluk of reanimatie uitvoeren. Ook de vrijwilligers van de brandweer moeten goed getraind zijn. Dat doen we onder meer door ‘vaardigheidswedstijden’. Recent was ik bij een wedstrijd nabij Garderen. Mooi om te zien dat al deze brandweerteams fanatiek oefenen en strijden.
Het is mooi om vast te stellen dat bij deze wedstrijden er veel mensen uit de omliggende dorpen komen kijken. Net zoals bij de open dag van de Voorthuizense brandweer tijdens ‘Voorthuizen straalt’. Brandweerwerk leeft hier. Dat is maar goed ook, want het draagvlak voor de brandweer en een goede bezetting van onze posten (in Zwartebroek, Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek en Garderen) is van groot belang. Daarvoor is een goede bekendheid belangrijk. Die posten vormen overigens samen een fijnmazig netwerk. Voor de toekomst mogelijk van cruciaal belang. De weerbaarheid van onze samenleving vraagt aandacht. Zijn we klaar voor een situatie dat we langdurig het moeten doen zonder stroom, water of energie? Als een dergelijke situatie zich voordoet, hebben we onze brandweerposten hard nodig om zaken te organiseren.
Naast een adequate crisis- en rampbestrijding door de brandweer, bij kleine en grote incidenten, levert de samenwerking van de posten nog meer op. Werken bij de brandweer levert vriendschappen op voor het leven. Bijzonder om die band van dichtbij mee te maken. Samen kan er veel. Daarnaast is er oog voor tradities. Zo kom ik jaarlijks tijdens de zogenoemde ‘jaarvergaderingen’ op de posten. Bij dit soort vergaderingen zijn naast de brandweerlieden, de ereleden en oud-brandweermensen uitgenodigd. Heel mooi. Om oog te hebben op wiens schouders we staan of hebben gestaan. Belangrijk dat we daarvoor in de hele samenleving oog hebben. Brandweerwerk is meer dan bluswerk.
De samenleving verandert. Klimaatverandering, verduurzaming, wijzigingen in de inrichting van de openbare ruimte tot aan het feit dat we ouder worden of mogelijke uitval van vitale infrastructuren. Dit alles heeft effect op het werk van de brandweer met de daarbij behorende risico’s die dit werk met bezig meebrengt. Ik zie dat onze brandweermensen, samen met velen, daar vrijwillig de schouders onderzetten. De uitdagingen aankijken in plaats van ervan wegkijken. Een welverdiende pluim!
Reageren? Mail naar [email protected].