Dagelijkse routine voorkomt snacken en zorgt voor betere nachtrust

Foto:

Ziekenhuis Gelderse Vallei onderzocht samen met het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit & Research de invloed van het tijdstip van eten (chrono-nutrition) op jongeren tijdens de covid-19-pandemie. Uit onderzoek blijkt dat het niet alleen uit te maken wat je eet, maar ook wanneer je eet.

Chrono-nutrition is een nieuw onderzoeksgebied binnen voeding en gezondheid dat 3 elementen van tijd en eten onderzoekt: regelmaat, frequentie en tijd. Tijdens de covid-19-pandemie en de lockdown waren dagelijkse routines verstoord, wat een kans gaf chrono-nutrition te onderzoeken. Het onderzoek richtte zich op jongeren, omdat juist zij veel impact van de covid-19-pandemie hebben ondervonden.

Lekkerder slapen door dagelijkse routines

Uit het onderzoek bleek dat de regelmaat van maaltijden tijdens de covid-19-pandemie afnam, terwijl de maaltijdfrequentie, met name de consumptie van snacks, toenam. Daarnaast werd duidelijk dat er meer slaapproblemen waren dan voor de covid-19-pandemie. Neuroloog-somnoloog Myrthe Boss: ‘We zien een verband tussen de onregelmatige dagelijkse structuur en de toenemende slaapproblemen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk regelmatig te eten en een overmatige energie inname via snacks te voorkomen’.

Dagelijkse routine zorgt voor gezond eetpatroon

‘En daarnaast heeft dit onderzoek aangetoond hoe belangrijk een dagelijkse routine is voor een gezond eetpatroon’, besluit Gerda Pot, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Meer lezen over het onderzoek

Het wetenschappelijk artikel ‘Young people and adolescents have more irregular meals during the COVID-19 pandemic: A nested case-control study on chrono-nutrition before and during the COVID-19 pandemic’ (Bo Saals, H. Myrthe Boss en Gerda K. Pot) is gepubliceerd in Chronobiology International. Het hele artikel lees je hier. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen