Basisschool De Dorpsbeuk start met pilot Keukenkanjers

Foto:

De leerlingen van groep 5/6 van Basisschool De Dorpsbeuk uit Scherpenzeel bezochten vandaag Tuinderij ’t Struykgewas. De kinderen oogsten enkele wortelen, pastinaak en prei. Het proeven van palmkool en boerenkool was wel even wennen en viel wisselend in de smaak. De Dorpsbeuk is de pilot school in Regio Foodvalley die meedoet aan het programma Keukenkanjers, een voedseleducatieprogramma. Een programma waarbij kinderen leren over gezonde voeding, waar het vandaan komt, hoe ze het moeten bereiden en hoe het smaakt.

Leerzame middag

De kinderen waren heel enthousiast en kijken terug op een geslaagd bezoek. De middag was leuk, leerzaam en lekker. Naast het oosten en proeven van de verschillende groenten hebben de leerlingen ook pompoenen (flespompoen en grijze pompoen) bekeken en gewogen. Er werd gekeken naar hoe boerenkool en prei uit de grond komt. Maar ook wat er gedaan moet worden voordat ze er uitzien zoals de groenten in de winkel liggen. Veel werk vonden de kinderen.

Aan het einde middag werden vragen gesteld aan de tuinder, Pieter Struyk. De leerlingen wilde van alles weten: hoe lang hij al tuinder is, hoe zijn werkdag eruit ziet en hoeveel groenten er gekweekt worden in de tuinderij. Maar ook hoe aardappelen ontstaan en hoelang deze onder de grond zitten. Kortom een hele leerzame middag met heel veel nieuwe weetjes voor de leerlingen.

Wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Voedsel in Regio Foodvalley: ‘‘Het is heel belangrijk dat we kinderen op jonge leeftijd laten zien waar ons voedsel vandaan komt en wat gezonde keuzes zijn. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn heel leergierig en hebben vaak zelf ook goede ideeën als het gaat over duurzaamheid en voedselproductie. Voor een duurzame en gezonde voedselsector hebben we alle generaties nodig.’

Tuinder Pieter Struyk heeft de leerlingen uitgenodigd om nog een keer langs te komen en te helpen met aardappels rooien. Wethouder Gerard van Deelen heeft een afspraak met de kinderen gemaakt om een keer te komen proeven als ze gaan koken met deze groenten.

Keukenkanjers

Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding. Vanuit die gedachte hebben verschillende partijen uit de regio’s FoodValley, Noordoost-Brabant en (Greenport) Venlo de handen ineengeslagen om een voedingseducatieprogramma te ontwikkelen. Het resultaat: Keukenkanjers, een interactief programma voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Tijdens het Keukenkanjers-programma bezoeken de leerlingen een teler, nemen ze deel aan kookworkshops en volgen ze theorielessen over voeding.

Het programma van Keukenkanjers is een samenwerking tussen Smaaklessen van de Wageningen University & Research (WUR), Stichting Kids University for Cooking (Venlo) en Stichting Smaakcentrum (Cuijk. Deze organisaties brengen hun programma’s en expertise samen en ontwikkelen een format dat niet alleen voorziet in een inhoudelijk lesprogramma, maar ook gericht is op organisatie en praktische uitvoering. Een uitgebreid handboek en toolkit maken het mogelijk om straks in iedere willekeurige Nederlandse gemeente op een wetenschappelijk onderbouwde manier les te geven over gezonde voeding. Naast deze uitvoerende partijen is er een grote groep van organisaties op het gebied van voeding en gezondheid die meedenken en mee ontwikkelen.

Samenwerken aan gezondheid

Om te komen tot een goed uitvoerbaar programma loopt er momenteel een pilot in vijf gemeenten: Meierijstad, Cuijk, Venlo en Scherpenzeel. De lessen en organisatie worden geëvalueerd en aan de hand van de resultaten van het onderzoek wordt het programma verder geoptimaliseerd. Keukenkanjers heeft als ambitie om de gevalideerde lesmethode uiteindelijk opgenomen te krijgen in het curriculum van het basisonderwijs in heel Nederland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen