J.H. Donnerschool voor (bio-)diversiteit

Foto: J.H.Donnerschool

De Glind –J.H. Donnerschool (school voor speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs) heeft diversiteit hoog in het vaandel staan.

De missie van de school is immers om het talent van ieder mens, te ontdekken en te ontwikkelen. Om deze missie mogelijk te maken is de volledige acceptatie van het mens zijn in al zijn facetten  de voorwaarde. Maar de school wil ook op andere leefgebieden diversiteit erkennen. Met elkaar wil de organisatie een structurele bijdrage leveren aan  duurzaamheid en biodiversiteit van de omgeving. De gemeente Barneveld en de provincie Gelderland hoorden het plan en waren enthousiast om gelijk hulp te bieden.

 Een groen schoolplein

Een duurzame ontwikkeling van kinderen en jongeren is steeds het uitgangspunt van de school. Maar de gemeente en provincie zagen binnen dat kader volop mogelijkheden om een groene omgeving te maken. Met meer groene schoolpleinen wil men af van schoolpleinen met alleen tegels naar schoolpleinen en gaan naar het realiseren van pleinen met bomen, struiken, bloemen, insecten en vogels. Dat is het doel van het project ‘groene schoolpleinen’.  De projectleider van de gemeente, Lianne Lettink,  maakte samen met de ontwerper een beplantingsplan en kon rechtstreeks de inkoop via de gemeente regelen. De school heeft het project kunnen gebruiken om naast bomen een ‘struin’ bosje te maken. Kinderen kunnen daarin spelen, verstoppen en ontdekt worden!

Een schuilplaats en broedplaats

De school wil een broedplaats zijn voor nieuw leven en heeft daarom nestkasten aangebracht voor vogels o.a. voor de gierzwaluw en de huismus. Voor vleermuizen zijn permanente kasten aangebracht, die een schuilplaats kunnen worden voor de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. Daarnaast kunnen de kasten ook gebruikt worden door laatvliegers, gewone grootoorvleermuizen en meervleermuizen.

Beleidsadviseur Natuur en Landschap, Carina Otte, heeft ook meegedacht over het verbeteren van de biodiversiteit rond  de school. De Nationale Database voor Flora en Fauna bevestigt dat er inderdaad diverse soorten vleermuizen en vogels in het gebied leven. Om de biodiversiteit nog verder  te verbeteren faciliteert de gemeente Barneveld met maar liefst twee insectenhotels. Een insectenhotel is leuk om te gaan bekijken met leerlingen en daarmee te leren wat belangrijk is voor een mooie, groene toekomst.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen