De Glind- Landelijk staat het leerlingenvervoer onder druk. Er zijn klachten over de kwaliteit van het
vervoer van kinderen en jongeren in een kwetsbare positie van en naar een school voor speciaal onderwijs. Er zijn verhalen dat leerlingen soms laat opgehaald of zelfs incidenteel vergeten worden. De kwaliteit van de bussen is soms onder de maat. Ouders klagen over busjes waar de veiligheidsgordels wekenlang ontbreken of waar niet de juiste stoelen in zitten. Voor de toekomst zijn de zorgen nog groter, want het budget voor leerlingenvervoer staat verder onder druk.
Het leerlingenvervoer structureel verbeteren? Dat moet ons gaan lukken!
De oorzaak van de problematiek ligt voor een deel in onduidelijkheden en misverstanden bij ouders/verzorgers, scholen voor speciaal onderwijs en ook bij scholen voor regulier onderwijs. Het is een maatschappelijk probleem geworden om leerlingen veilig en efficiënt naar school te kunnen laten reizen. Maatschappelijke problemen kunnen alleen opgelost worden vanuit een breed maatschappelijk draagvlak en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom neemt de J.H. Donnerschool het initiatief om de samenwerking op te zoeken en samen te kijken wat beter kan en beter moet.
Directeur, IB-ers en bestuurders van scholen én natuurlijk ouders/verzorgers zijn onmisbaar om dit maatschappelijke probleem te verbeteren. Een avond wordt georganiseerd om met elkaar een eerste aanzet geven aan de verbetering. Aan het programma werken professionals met veel expertise en betrokkenheid op dit thema mee.
De wethouder
Dhr. R. (René) Windhouwer is wethouder in de gemeente Nijkerk. De kracht van René ligt in het vanuit een inhoudelijke betrokkenheid bereiken van de gestelde doelen. Hierbij kiest hij voor een pragmatische en resultaatgerichte procesaanpak. In combinatie met zijn open houding, weet hij anderen in de processen mee te nemen. René neemt de aanwezigen mee in de visie op zelfstandig maken van de jeugd.
De Verordening Leerlingenvervoer en VNG
Er leven misverstanden op het gebied van het leerlingenvervoer. Mevr. C. (Carolien) Aalders neemt ons mee in de regelgeving en die blijkt anders te zijn dan velen van ons aannemen. Carolien is auteur van het Basisboek Leerlingenvervoer handreiking en de Modelverordening Bekostiging Leerlingenvervoer van de vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Carolien is specialist op het leerlingenvervoer en ondersteunt gemeenten bij alle facetten in het vakgebied. Zij doet dit op basis van deskundigheid, persoonlijke betrokkenheid, ruime ervaring, een duidelijke visie op het leerlingenvervoer en flexibiliteit. Zij gelooft in de kracht en flexibiliteit van een kind en daarmee in hun vermogen (enige mate van) zelfstandigheid te ontwikkelen in hun schoolvervoer.
Door haar enthousiasme over dit vakgebied weet zij mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen.
In beweging komen
Er zijn veel spelers actief rondom leerlingenvervoer, maar gemeenten hebben de regie als verantwoordelijke voor de uitvoering ervan. Dit begint bij de aanvraag van leerlingenvervoer bij de consulent. Zijn er mogelijk andere voorzieningen beter toepasbaar op de situatie? Samenwerkingsverbanden zijn een belangrijke partner voor gemeenten vanwege de
zorg die zij leveren. Wat kunnen of moeten scholen doen om het leerlingenvervoer in het juiste perspectief te krijgen? Welke kansen zien wij om de zelfstandigheid van leerlingen te vergroten?
De avond is op 22 februari 2023 van 19:30 uur tot 22:00 uur op J.H. Donnerschool, Schoonderbekerweg 45, 3794 NA De Glind
Graag aanmelden via mail:
[email protected]