Circa 280.000 kippen gedood na ontdekking vogelgriep in Lunteren. Tweede geval van vogelgriep op legbedrijf in gemeente Barneveld

Foto: Barneveld.nieuws.nl

In Lunteren is opnieuw vogelgriep ontdekt, ditmaal gaat het om twee pluimveebedrijven. Volgens het ministerie van Landbouw worden ongeveer 280.000 kippen gedood om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In een straal van 1 kilometer rondom de getroffen bedrijven liggen nog vijf pluimveebedrijven. De dieren van deze ondernemingen worden uit voorzorg ook gedood. Bij 52 andere bedrijven vlakbij wordt onderzoek gedaan naar vogelgriep.

In Lunteren is dit jaar al vaker vogelgriep gevonden. Vorige week was dat voor het laatst. Het is een gebied met veel pluimvee. In de 10 kilometerzone rond de getroffen ondernemingen zijn meer dan 230 pluimveebedrijven te vinden. In deze zone geldt een vervoersverbod.

 

In de regio rond Lunteren zijn de afgelopen twee weken nu vijf gevallen van vogelgriep gemeld. Hier komen echter relatief weinig watervogels voor die vaak de bron van besmetting zijn. Minister Henk Staghouwer (Landbouw) heeft daarom de Deskundigengroep Dierziekten om advies gevraagd over deze situatie en of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.

Al maanden is er vogelgriep in ons land. Sinds oktober vorig jaar geldt daarom een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Veel landen in Europa hebben te maken met vogelgriep.

Tweede geval van vogelgriep op legbedrijf in gemeente Barneveld

 In de gemeente Barneveld is op een tweede pluimveebedrijf vogelgriep aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in Voorthuizen. De pluimveehouder heeft circa 26.000 leghennen. Enkele dagen eerder werd al op een pluimveebedrijf in Barneveld vogelgriep geconstateerd. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit doet bij alle pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer rondom een besmet bedrijf extra onderzoek naar vogelgriep. Het bedrijf in Voorthuizen ligt niet in de straal van 3 kilometer van het eerder getroffen bedrijf in Barneveld. Het bedrijf in Voorthuizen wordt vandaag meteen geruimd.

In Voorthuizen liggen geen bedrijven binnen 1 kilometer van de besmette pluimveehouderij. Er hoeven daarom geen andere bedrijven uit voorzorg te worden geruimd. Bij de eerdere besmetting in Barneveld was dat wel het geval. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een vervoersverbod ingesteld. In totaal geldt dit voor 232 bedrijven.

Triest

Burgemeester Jan Luteijn: “Wij zijn geschrokken van het feit dat er opnieuw een prachtig pluimveebedrijf in onze gemeente is besmet met vogelgriep. We hoopten dat er niet meer bedrijven bij zouden komen. Er zijn al zoveel ondernemers hard geraakt; zowel door de ruimingen, als door het vervoersverbod dat is ingesteld. Hoe triest is het, dat er nu ook in de kern Voorthuizen een boer is, die zijn kippen ziek heeft zien worden en geruimd ziet worden. Als college van burgemeester en wethouders leven wij erg mee met onze ondernemers in de pluimveesector, die het zwaar te verduren hebben.”

Maatregelen voor houders van hobbyvogels

Voor mensen die kippen of andere vogels als hobby houden, geldt dat zij hun pluimvee (kippen), watervogels en loopvogels verplicht moeten afschermen. Zij moeten voorkomen dat hun dieren in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de vogels te houden in een dichte volière of dicht hok.

Dode wilde vogels melden

Inwoners die dode wilde vogels zien, kunnen deze melden bij Dierenambulance Barneveld via het telefoonnummer  06-20401060. Het is erg belangrijk dat men deze vogels niet zelf oppakt om weg te brengen. Dan is er kans dat zij de vogelgriep per ongeluk verder verspreiden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen