In Gelderland hebben ongeveer 200.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Deze mensen - met Nederlands als moedertaal - hebben bijvoorbeeld moeite met het online betalen van een rekening of hun kind te helpen met het huiswerk. Dat is lastig, maar vaak kun je er iets aan doen. Daarom is er in Gelderland extra aandacht met de campagne ‘Gelderland Geletterd’. Deze Gelderse campagne richt zich op die mensen die de stap om zich aan te melden voor taalcursus nog niet hebben kunnen of durven zetten.
Samenwerken aan een geletterd Gelderland
De campagne Gelderland Geletterd is opgezet met een testpanel van mensen uit de doelgroep. Zij hebben ervaring en weten het beste hoe deze doelgroep te bereiken is, en op welke manier de campagne hen kan helpen. De campagne start op maandag 6 september met radio- en tv-spots en een social mediacampagne. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven (6 t/m 12 september), is in heel Gelderland de campagne te zien in taalhuizen, bibliotheken, gemeenten en onderwijs- en welzijnsinstellingen en vele andere plaatsen. Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland Geletterd wordt.
Kom op de koffie
Op veel plaatsen in Gelderland er extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In de Week van Lezen en Schrijven staan we op donderdag 9 september van 8.30 – 10.30 uur op de wijkmarkt Heseveld in Nijmegen, van 11.00 – 13.00 uur in het winkelcentrum in Beuningen en daarna van 13.30 – 15.30 uur in het centrum van Druten. Onder genot van een kop koffie vertellen mensen uit de doelgroep graag over hun ervaringen met laaggeletterdheid, maar ook over de mogelijkheden en oplossingen die er zijn.
Dagelijks leven
Het is belangrijk dat mensen niet langer hun probleem verbergen. Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. Het gaat niet alleen om het voorlezen van je kind of kleinkind, maar ook om het kunnen lezen van officiële brieven van het ziekenhuis, belastingdienst of de gemeente. Met deze campagne willen we dit meer bespreekbaar maken en mensen over een drempel helpen, want je kunt er wat aan doen. Daar willen wij in samenwerking met gemeenten, bibliotheken, onderwijs en vele organisaties bij helpen. “Ik hoop van harte dat ook dit jaar mensen deze kans aangrijpen. Het kan een leven positief veranderen, mede door alle mogelijkheden die met goed lezen en schrijven worden geboden,” zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth. “We willen dat iedereen in Gelderland mee kan doen!”
Samen met Rijnbrink, Samenwerkende Gelderse bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, alle Gelderse gemeenten en het onderwijs zet provincie Gelderland zich in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.