Justitie eist gevangenisstraffen voor 'nepagenten' actief in Barneveld

10 apr , 12:20 Nieuws
justitie jpg
Barneveld.nieuws.nl

ZUTPHEN - "Deze strafbare feiten raken aan de kern van het vertrouwen dat burgers, en met name kwetsbare ouderen, in onze samenleving, de rechtsstaat en de politie hebben. Nepagenten fraude is laf, gewetenloos en laat een verwoestend spoor achter."

Deze woorden sprak de officier van justitie woensdag in de rechtbank van Zutphen, waar hij de strafeisen tegen drie verdachten uit Almere en Hilversum toelichtte.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij hun slachtoffers opgelicht door zich voor te doen als politieagenten. Dit werd bevestigd in een persbericht van het OM.

TWAALF SLACHTOFFERS

In slechts twee dagen, op 30 en 31 oktober 2024, vielen er twaalf slachtoffers in Barneveld, Ede en Amersfoort. In elf gevallen bleef het bij een poging tot oplichting, maar in één geval werden bankpassen gestolen van een 81-jarige vrouw, waarmee later 590 euro werd opgenomen. "Zij vertrouwde de stem aan de telefoon", legde de officier van justitie uit. "En ook de persoon die aan de deur kwam. Met dat vertrouwen gaf ze haar waardevolle spullen mee, niet uit naïviteit, maar omdat ze gelooft in de rechtsstaat en de politie."

ONTWRICHTEND

Het OM vindt het handelen van de verdachten uiterst verwerpelijk: "Deze vorm van georganiseerde criminaliteit ondermijnt de maatschappij. Kwetsbare ouderen verliezen hun vertrouwen in onze rechtshandhavers en daarmee in de rechtsstaat. De verdachten hebben dat vertrouwen op een slinkse en berekende manier misbruikt, met verwoestende gevolgen", aldus justitie.

'CALLCENTER'

Een woning in Hilversum fungeerde als een zogenaamd 'callcenter'. Vanuit deze locatie belden de verdachten, zo stelt het OM, oudere slachtoffers. Ze richtten zich specifiek op vaste telefoonaansluitingen, aangezien veel ouderen nog gebruikmaken van deze verbindingen.

Eén van de verdachten, een 19-jarige man uit Almere, werd op 31 oktober aangehouden en verkeert sindsdien in voorlopige hechtenis. "Hij belde slachtoffers, zocht telefoonnummers op en stuurde een audiobericht met instructies naar een mededader die als nepagent aan de deur ging."

CELSTRAFFEN

Voor zijn aansturende rol eiste het OM 28 maanden gevangenisstraf tegen de man uit Almere, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De andere twee verdachten, 19 en 21 jaar uit Hilversum, hebben na hun aanhouding op 31 oktober 51 dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Voor hun betrokkenheid in de zaak eiste het OM gevangenisstraffen van respectievelijk 24 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 18 maanden (waarvan ook 6 voorwaardelijk).