Update- Gratis tandartsbehandeling voor klanten Voedselbank in Voorthuizen

08 okt , 10:42 Nieuws
pixabay tandarts
Pixabay
Gratis tandartsbehandeling voor klanten Voedselbank in Voorthuizen
Op woensdag 9 oktober staat Dokters van de Wereld met een mobiele tandartspraktijk bij de Voedselbank Voorthuizen.Mondzorgprofessionals behandelen die dag vrijwillig mensen met gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist normaal gesproken te duur is. Om de toegang tot mondzorg te verbeteren, werkt Dokters van de Wereld samen met het ministerie van VWS, gemeenten en lokale organisaties zoals de Voedselbank.
Gratis mondzorg   “In Nederland gaan te veel mensen niet naar de tandarts omdat ze het niet kunnen betalen,” vertelt Caroline van Wingaarden, coördinator Mondzorg bij Dokters van de Wereld. “Hierdoor lopen veel mensen rond met onnodige ontstekingen en pijn.Al jaren gaat Dokters van de Wereld met onze Mondzorgkaravaan het land in om gratis mondzorg te verlenen. Zo staan we op 9 oktober in Voorthuizen waar we veertien patiënten behandelen die de Voedselbank Voorthuizen ons heeft aangedragen.”
“Voor veel mensen – maar zeker voor onze doelgroep – is mondzorg niet meer te betalen”, vertelt Chantal Herrebrugh, voorzitter van de Voedselbank Voorthuizen. “Wanneer je in de overlevingsstand staat en alles draait om het betalen van rekeningen en het zorgen voor brood op de plank, heeft al het andere geen prioriteit meer. Het gevolg is dat tandartscontroles- en behandelingen vaak zo lang mogelijk worden uitgesteld, omdat er simpelweg geen geld voor is.Veel mensen lopen jaren rond met klachten, waardoor hun algehele gezondheid sterk achteruitgaat. We zijn daarom ontzettend blij met de hulp van Dokters van de Wereld en het Compassie Netwerk van tandartsen in de regio. Hulp die daadwerkelijk een verschil maakt in de gezondheid en dus in de levens van deze mensen.”
Vervolgbehandelingen
De gebitsproblemen van de mensen die in de mobiele tandartspraktijk worden behandeld zijn vaak zo groot dat vervolgbehandelingen nodig zijn. “Daarom zoekt Dokters van de Wereld vooraf lokale tandartsen en mondhygiënisten die zich aan willen sluiten bij ons Compassie Netwerk: een netwerk van tandartsen die na onze komst gratis noodbehandelingen willen uitvoeren”, zegt Caroline van Wingaarden. “Gelukkig zijn een aantal tandartsen in de regio Barneveld bereid om deze vervolgbehandelingen te bieden. We hopen dat ook mondhygiënisten en tandprothetici zich aan willen sluiten bij dit Compassie Netwerk.”
“Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet dat een groot aantal mensen de tandarts mijdt vanwege de hoge kosten. Dat is onwenselijk en leidt tot vermijdbare mondziekten. Daarom is het ministerie samen met partners, waaronder Dokters van de Wereld, de pilot ‘Vermindering mijding mondzorg om financiële redenen’ gestart.”
In 15 gemeenten worden verschillende maatregelen getest die moeten leiden tot een betere financiële toegankelijkheid tot mondzorg en het vergroten van het maatschappelijk vangnet. Onderdeel van het project is de inzet van de Mondzorgkaravaan van Dokters van de Wereld en het opzetten van een Compassie Netwerk.
Wethouder Jolanda de Heer van de gemeente Barneveld: “Er wordt steeds meer bekend dat een goede mondgezondheid belangrijk is voor de gezondheid van de rest van het lichaam en geest. Zo kan een gezond gebit helpen de risico's op infecties en hart- en vaatziekten te verkleinen, en draagt het bij aan een representatieve uitstraling. Mondzorg zit helaas niet in het basispakket voor de zorgverzekering en is daardoor voor sommige mensen moeilijk te betalen. Daarom werken we als gemeente graag mee aan het faciliteren van deze tandartsbus."