Persgesprek over duurzaamheid en de financiële situatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede

02 okt , 11:20 Zorg
zgv 7
ZGV Ede
Foto: bestuursvoorzitter Marjolein de Jong en bestuurslid Martijn Hendriks
EDE - Op dinsdagmiddag 1 oktober ’24, heeft er in het ziekenhuis Gelderse Vallei een persgesprek met bestuursvoorzitter Marjolein de Jong en bestuurslid Martijn Hendriks plaatsgevonden, waar onder meer de financiële situatie, duurzaamheid en het doel duidelijke taal in het ziekenhuis besproken is.
Door Chris Ouboter
Bestuurslid Martijn Hendriks
Op donderdag 12 september ondertekende Martijn Hendriks, van Ziekenhuis Gelderse Vallei, de Direct Duidelijk Deal intentie. Met deze intentieverklaring laat het ziekenhuis zien dat zij duidelijke communicatie met hun patiënten en medewerkers belangrijk vindt.
‘Duidelijke communicatie maakt deel uit van goede zorg- en dienstverlening’, stelt Martijn Hendriks. ‘In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk dat onze patiënten goed geïnformeerd zijn voor- tijdens en na hun bezoek aan ons ziekenhuis. In de zorg worden vaak moeilijke, medische woorden gebruikt. De kunst is dan om deze woorden zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, zodat iedereen het begrijpt en behandelingen of onderzoeken goed uitgevoerd kunnen worden.’
Duidelijke taal stimuleert ‘samen beslissen’
‘Bovendien helpt heldere communicatie, patiënten om de juiste keuze te maken als het gaat om hun gezondheid. Als onze taal begrijpelijk is, stimuleert dat patiënten om samen met hun zorgverlener te beslissen over mogelijke onderzoeken of behandelingen.’
Aanpak in 3 stappen
Ziekenhuis Gelderse Vallei geeft met het ondertekenen aan dat zij met 3 onderdelen aan de slag gaat: het maken van beleid rondom de communicatie richting patiënten, het opstellen van een communicatieverbeterplan en het bieden van handvatten om medewerkers te helpen duidelijker te communiceren. De eerste stap hierin is al voltooid.
Financiën van het ziekenhuis
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 2023 met een verlies van 3,3 miljoen euro afgesloten. Dat is 1 procent van de totale begroting. “Veel geld, maar te overzien zegt bestuursvoorzitter Marjolein de Jong, inmiddels zit het ziekenhuis weer in de zwarte cijfers. De verwachtingen over 2024 is, dat het ziekenhuis winst maakt. Door de stagnatie van de winst konden noodzakelijke verbouwingen in het ziekenhuis niet doorgaan. We werken er hard aan om ons werk nog effectiever, efficiënter en goedkoper uit te voeren. Waarbij we de kwaliteit van zorg behouden, daar tornen we niet aan”. Het ziekenhuis kwam door de bekende problematiek om zorgpersoneel, mede in de problemen omdat er veel zzp zorgverleners zijn ingezet. Wat veel duurder is.
Banken
Banken eisen ook bij investeringen en verbouwingen in het ziekenhuis, een bedrijfszekerheid met goede kerngetallen. Een ziekenhuis wordt ondanks dat het door gemeenschapsgeld gefinancierd wordt via verzekeraars, als bedrijf afgerekend door banken. Wat vertraging geeft in belangrijke investeringen en verbouwingen in het ziekenhuis om het zorgniveau te handhaven of te verbeteren. Eigenlijk vreemd te noemen dat banken zo, n invloed kunnen hebben in de zorg.
Bouwstenen van zorg en voeding
Bij Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn voeding, bewegen en slaap de bouwstenen van onze zorg. Deze bouwstenen zijn verweven in ons dagelijks werk. We doen veel wetenschappelijk onderzoek en de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van onze zorg. Het voordeel hiervan is dat onze patiënten een meer effectieve behandeling krijgen, ze sneller kunnen herstellen en zich beter voelen”.
Zorgbudgetten 2025
Na vandaag 1 oktober, volgen weer de gesprekken met de zorgverzekeraars over de offertes en worden de budgetten weer vastgelegd over behandeling van patiënten. Dit heeft geen enkele invloed op de medische spoedhulp van het ziekenhuis.
Mooi resultaat door investering in zonnepanelen op het dak van de parkeergarage
Mede door de duurzaamheid in het ziekenhuis toe te passen, doormiddel van zonnepanelen op het dak van de parkeergarage hebben ze al een CO2-reductie weten te halen van 55% wat zeker aan het milieu bijdraagt, maar ook financieel zijn vruchten afwerpt.
Duurzaamheid medicatie
Op de vraag, wordt er ook gekeken naar het verantwoord verstrekken van medicijnen, zodat er geen overschot is na de behandeling van de patiënt. Er wordt dus gedoseerd voorgeschreven. Waarom medicijnen niet aan de apotheek kunnen worden teruggegeven heeft te maken met aansprakelijkheid voor het verstrekken van medicatie. Een verkeerde behandelingen van medicijnen, zoals temperatuur of vochtigheid kan de werkzaamheden van medicijnen beïnvloeden. En zekerheid voor alles. Voor patiënten is het van belang om de website van het ziekenhuis te raadplegen.