Het Schaffelaartheater Barneveld ontslaat helft van personeel

Foto: Barneveld.nieuws.nl

BARNEVELD – De coronacrisis slaat nu toe in de culturele sector. Het Schaffelaartheater heeft al vanaf maart 2020 bijna geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. Het theater ziet dan ook geen andere mogelijkheid dan, om het grootste deel van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan.

Er is in het theater door de 1,5 meter afstand geen verdienmodel meer en moet er bij voorstellingen geld bij. De huur van het theater is voorlopig opgeschort, BV Muziektheater heeft samen met de huuropschorting 125.000 euro steun gegeven om de lopende rekeningen te kunnen betalen.

Technisch failliet

“Het theater is dus technisch failliet”, zegt directeur Ronald de Wilde tegen de verslaggeefster Ellen Kamphorst van Omroep Gelderland. “Hij weet nu niet wanneer we dat terug kunnen betalen. Ook loopt het theater zelf huurinkomsten mis: “Het theater werd verhuurd aan bedrijven en instellingen die onze podiumfunctie gebruikten, zoals een toneelvereniging of koor, maar ook zij zitten met de anderhalve meter en slaan hun voorstellingen nu over.”

Ontslagen

De Wilde ziet geen andere optie dan een behoorlijk deel van zijn personeel te ontslaan, hoe pijnlijk hij het ook vindt: “We moeten een kleine groep mensen nu aan het werk houden om ervoor te zorgen dat het theater weer open kan als het mogelijk is, dat kan alleen als we nu anderen ontslaan.”

Daarnaast is er weinig werk in het theater. De personeelsleden zijn in de afgelopen periode grotendeels betaald uit de noodmaatregel van het Rijk, de NOW-regeling: “Hoelang kan je iemand betalen van belastinggeld, als er eigenlijk niet veel te doen is. Het spijt me echt verschrikkelijk, maar hier kan niemand wat aan doen.”

Binnenkort hoort het personeel wie er hun baan verliezen. 

Komende woensdag wordt er in de gemeenteraad van Barneveld gesproken over de financiële gevolgen van corona voor het theater en andere instellingen in de gemeente. Ronald de Wilde: “Het plan voor nu is om de kern draaiende te houden, zodra het mogelijk is zetten we de deuren weer wagenwijd open voor ons publiek: “Het is geen plezierig verhaal, maar wel de realiteit.”

Bron Omroep Gelderland

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden