Het
Rode Kruis wil dat mensen die op
vakantie gaan zich beter voorbereiden op noodsituaties die tijdens hun reis kunnen ontstaan. De organisatie stelt namelijk op basis van eigen onderzoek dat Nederlandse toeristen vaak niet weten hoe te handelen bij natuurgeweld.
Van de ruim duizend ondervraagden in het onderzoek zeggen drie op de vijf mensen bijvoorbeeld niet te weten bij welke instantie ze in geval van nood het beste terechtkunnen. Ongeveer een vijfde weet dat contact opgenomen kan worden met alarmcentrales.
Verder geeft 17 procent aan in de afgelopen vijf jaar zelf tijdens een vakantie een noodsituatie te hebben meegemaakt door extreem weer of natuurgeweld. Bijna de helft zegt dat de kans op natuurrampen invloed heeft op hun vakantiebestemming. Een vaak genoemde reden is volgens het Rode Kruis de wens om geen risico te lopen met het gezin.
Het Rode Kruis adviseert vakantiegangers in ieder geval het
nieuws en de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken over hun bestemming goed te volgen. “Daarnaast is het handig om te denken aan een evacuatie tas met belangrijke documenten, zoals een paspoort en verzekeringspas”, zegt de hulporganisatie.
Op zijn website heeft het Rode Kruis tips geplaatst over hoe te handelen bij bijvoorbeeld een aardbeving, overstroming, zware storm of extreme hitte. Zo is het advies tijdens een aardbeving om vooral op je plek te blijven en niet te gaan rennen, en als dat kan te schuilen onder een stevige tafel of bureau. Bij een bosbrand is een van de adviezen om ramen en deuren gesloten te houden. Verder kan door water rijden of lopen bij een overstroming gevaarlijker zijn dan gedacht. En bij een orkaan is het raadzaam om flessen met water te vullen en eventueel een badkuip en wasbak vol te laten lopen voor was- en spoelwater.