Yes, eindelijk die mooie elektrische auto! Waar moet je rekening mee houden?

Foto: Electric car

Je kunt natuurlijk niet wachten om eens lekker op pad te gaan met je nieuwe elektrische auto. Groot gelijk! Maar hou wel rekening met de zaken uit dit artikel. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid de weg op gaat.

Alleen verzekerd mag je de weg op

Het eerste wat je moet doen nadat je de auto gekocht hebt, is een autoverzekering afsluiten. Je weet dat dit verplicht is, want zonder verzekering mag je de weg niet eens op. Een WA-verzekering is het minimale dat in de wet staat, maar aangezien je een (relatief) nieuwe elektrische auto koopt, is het verstandig om ook naar de andere opties te kijken op het gebied van je autoverzekering.

Voor nieuwe auto’s wordt eigenlijk altijd aangeraden om voor Allrisk te kiezen. Dit is de meest uitgebreide verzekering, waarbij ook schade aan je auto gedekt is die je zelf hebt veroorzaakt. Hiervoor betaal je wel een hogere premie dan voor alleen WA, die minder dekking biedt. De gulden middenweg qua dekking en kosten is WA-plus.

Waar ga je de accu opladen?

Het grote verschil tussen een auto op fossiele brandstof en een elektrische auto is dat je die laatste niet zomaar bij kunt tanken en weer door kunt rijden. In plaats daarvan moet je de accu opladen. Dat kan op verschillende manieren, zoals aan een snellader onderweg, maar ook met een laadpunt thuis.

Zo’n thuislaadpunt is niet voor iedereen een optie. Als je een oprit bij je huis hebt, is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je in een appartement op de achtste verdieping woont en je hebt geen vaste parkeerplek, dan wordt het lastiger. Gelukkig kun je in de gemeente Barneveld bij steeds meer openbare laadpunten terecht. Zelfs de mogelijkheid om laadpleinen te bouwen, wordt onderzocht. Zorg ook dat je weet hoe de laadpasjes, apps of druppels werken voor extern opladen.

Denk aan je range

De term ‘range anxiety’ heb je vast al eens gehoord. Dit staat voor de angst die mensen hebben om zonder energie langs de kant van de weg te komen staan. Oftewel: een lege accu. Gelukkig kunnen de nieuwste generaties elektrische auto’s steeds meer kilometers rijden met de accu’s die er ingebouwd zijn. Maar je kunt ook zelf invloed uitoefenen op de range van je accu.

Zo kun je met warm weer meer kilometers rijden dan bij koud weer, slurpen de airco en verwarming ook energie en speelt je rijstijl mee. Dat we nu nog maar 100 km/uur mogen overdag op de snelweg, is voor de accu van jouw elektrische auto een zegen!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden